lång dags färd mot natt

  
Lång dags färd mot natt
av Eugene O´Neill

Dramaten har alltid haft ett alldeles särskild förhållande till O’Neills mörka mästerverk. En pjäs "om gammal sorg, skriven med tårar och blod", för att låna författarens egna ord. Sedan världspremiären på Dramaten 1956 har Lång dags färd mot natt varit Dramatens egen huspjäs som sysselsatt regissörer som Bengt Ekerot, Ingmar Bergman och Thorsten Flinck. I höst är det dags för Stefan Larsson, Elverkets konstnärlige ledare, att ta sig an O´Neills självbiografiska familjeuppgörelse.
– En stor del av den moderna dramatiken – inte minst det vi ser på film och tv - är sprunget ur detta manus, säger Stefan Larsson som tidigare gjort uppmärksammade föreställningar av t.ex. Sarah Kanes Bombad, William Shakespeares Kung Lear, Henrik Ibsens
Vildanden.

Lång dags färd mot natt är en oerhört belastad pjäs som förpliktigar. Både Bergman och Flincks föreställningar har varit väldigt fina. Får man en chans att sätta upp detta mästerverk på Stora scenen måste man ta den. Men jag ser det mest som ett straff, skrattar Stefan Larsson.

Föräldrarparet Tyrone spelas av Börje Ahlstedt och Lena Endre och sönerna av Jonas Malmsjö respektive Jonas Karlsson. Med hjälp av denna dynamiska ensemble vill Stefan Larsson att publiken ska känna att familjen Tyrone lever och existerar i vår tid.
– Pjäsen har tidigare spelats i en sentimental och nostalgisk tradition. Jag ska försöka brutalisera stycket litegrann. Men det handlar mer om ett tilltal än att rollfigurerna ska bära skinnjacka och åka mc.

Premiär 14 oktober på Stora scenen

Regi Stefan Larsson
Översättning Klas Östergren
Scenbild och Ljus Jens Sethzman
Kostym Nina Sandström
Peruk och Mask Leif Qviström

I rollerna Börje Ahlstedt, Lena Endre, Jonas Malmsjö, Jonas Karlsson


Speltid 3 timmar 15 minuter inkl. paus

72515-35

 www.dramaten.se

Kommentarer
Postat av: nett

hej reklamblogg

2006-11-05 @ 11:33:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback